Jordbrons lilla Lantgård

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gotlandskanin

Genbank G716

 

       

 

AVELSDJUR I GENBANK G716

KULLAR 2010

KULLAR 2011

KULLAR 2012

KULLAR 2013

TILL SALU

 

Kaniner har hållits som husdjur i Sverige åtminstone sedan 1500-talet.

Förr spelade den en viktig roll i självhushållet, då den hölls mest för köttet och pälsens skull. Gotlandskaninen är en lokal variant av den gamla Svenska Lantkaninen. Gotlandskaninen bör bevaras som det hushållsdjur det från början var. Lynne, hälsa och reproduktionsförmåga är viktigare än färg och teckning. Vikten bör ligga mellan 3-4 kg. Gotlandskaninen är anpassad till ett naturligt foder såsom färskt bete, hö, kvistar, rotfrukter och grönsaker och mår inte bra av för kraftig utfodring med tex pellets.


Gotlandskaninen är utrotningshotad och Jordbruksverket har gett Föreningen Gotlandskaninen i uppdrag att bevara rasen. Detta sker i så kallade genbanker, målet är att bevara Gotlandskaninen som oförädlad lantras.
Vi håller en genbanksbesättning av dessa trevliga och nyfikna kaniner, dels för att vi är intresserad av gamla lantraser och bevarandet men också för självhushållning.

 

Uppfödningen startar med inköp av tre fina honor sommaren 2009.

Vi föll för dessa charmiga gotlandskaniner & ska försöka oss på att föda upp till vidare avel för att bevara en hotad lantras.

 

 

jordbron.se © 2010-2012 • Privacy Policy • Terms of Use

Jordbrons lilla Lantgård