Jordbrons lilla Lantgård

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klövsjöfår

Genbank 1391

 

       

Bruna klövsjötackan Bokeslunds Gullviva

 

Dagens klövsjöfår härstammar alla från en grupp som Ivar Andreasson köpte av Maj Olander i Klövsjö 1991. Han köpte då in en liten grupp av äldre tackor och ungdjur. Från hans besättning sprids sedan djur i Halland och Skåne. 2003 började Johan Petersson ett inventeringsarbete av dessa djur. Föreningen hade nämligen fått in årsrapporter från besättningar med klövsjöfår för att de inte hade någon annanstans att sända dem. Fåren som Maj Olander hade var djur som hon hade övertagit av sin far som i sin tur hade fått dem i bröllopsgåva av sin mor.

Klövsjöfåret är ofta vita eller svarta med vita strumpor eller/och täckning i ansiktet. Även grå och bruna förekommer. Baggar och tackor är vanligtvis kulliga, men gummsar med horn har förekommit tidigare i besättningen.

 

Lammsyskonen Jordbrons Dumle & Humle 2011

 

Ullen är av ryatyp, oftast så lång att den når ner till marken och har tydlig mittbena. Det förekommer även djur som har vadmalsull, så även i ursprungsbesättningen. Maj Olander använde ullen från fåren till olika hantverksföremål även vaddig ull användes, med då till tovning. Klövsjöfåret har ett ullfritt ansikte som glänser och kort svans. Kroppshållningen är ganska låg och bred.

Tackorna är exemplariska mödrar och får vanligen kring två lamm och lammar bra i grupp. Djuren är väldigt tillgivna. Detta är viktigt vid valet av livdjur. Baggen kan vanligen gå med flocken hela året och är väldigt beskyddande av tackorna och lammen. Djuren kan bli mycket gamla, 15 år för en tacka är inte ovanligt. Enligt Maj Olander brukade hennes farmor koka gröt till tackor som inte hade några tänder kvar så de skulle klara vintern. Klövsjöfåret har god orienteringsförmåga och är lätta att flytta mellan olika hagar.

Under hösten 2004 kom ytterligare några djur med i genbanken. De härstammar alla från några få besättningar som härstammar från Klövsjö. Klövsjöfåret skall inte blandas med andra fårraser! Antalet djur som är med i genbanken ökar ständigt, men fler genbanker behövs. Framförallt i Jämtland, så att man kan tillvarata de nyupptäckta materialet i Klövsjö.

De bevaras i genbank i föreningen Svenska Allomogefårets regi.
År 2009 fanns det totalt 136 djur i genbanken i 14 besättningar.

 

Läs mer om Jordbrons klövsjöfår

 

 

 

jordbron.se © 2013 • Privacy Policy • Terms of Use

Jordbrons lilla Lantgård