Jordbrons lilla Lantgård

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Öländska Dvärghöns

Genbank 7570

 

       

 

Dessa höns fanns allmänt förr på Öland och var tack vare sin härdighet och förmåga att mer eller mindre föda sig själv viktiga i fattigtider. Det mest troliga är att dess små raringar har sitt ursprung i de gamla dvärghöns som kallades trädgårdshöns och spreds via England. Förr i tiden kallades ofta de vitspräckliga/vitprickiga dvärghönsen för pärlhöns.

1989 anslöts 54 djur till genbanken och från dessa härstammar den ras som idag går under namnet Öländska Dvärghöns. De hittades i byarna Asklunda och Petgärde (Petgärdegrenen kallas också Spitehöns. Spite ska betyda prickig eller brokig på Öländska).

Hönorna väger mellan 0,5-0,8 kg och tupparna 0,6-1,0 kg. Fjädrarna är brun/viltfärgade i skiftande nyanser med svarta mellanpartier och vita fjädertoppar. Roskam kan förekomma liksom svag benbefjädring men är inte vanligt.

I snitt sägs denna höna värpa 120 ägg i 35 grams klassen per år och ruvar vanligen villigt.

 

 

De Öländska dvärghönsen bor i ett fint litet hönshus med tillhörande hönsgård där de kan sprätta & ha sig dagarna långa. Varje kväll sätter de sig till rätta på sina sittpinnar & vi stänger dörren för att skydda de mot nattens faror såsom rovdjur mm.

 

 

TUPPARNA:

  

HÖNORNA:

  

 

KYCKLINGAR:

Kläcktes den 14-16 maj 2013

 

 

 

jordbron.se © 2010-2013 • Privacy Policy • Terms of Use

Jordbrons lilla Lantgård